ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

Každý Čech ročně vyprodukuje průměrně půl tuny odpadu. V produkování odpadu patří Češi k evropskému průměru, šest z deseti obyvatel Česka navíc veškerý odpad doma třídí.

Gastroodpad z našich provozů

Gastroopad je tvořen biologicky rozložitelnou hmotou, která vzniká v restauracích, jídelnách, výrobnách potravin a dalších provozovnách obdobného charakteru. Jedná se zejména o zbytky z výroby a úpravy potravin či nedojedené zbytky. Kvůli svým vlastnostem způsobují komplikace při skládkování (tvorba skládkového plynu a výluhu). Jejich drcení a vypouštění do kanalizace je v prostředí ČR v rozporu s předpisy. Nezákonný je i jiný tradiční způsob zbavování se zbytků – zkrmování hospodářskými zvířaty. Při odděleném sběru je gastroodpad surovinou, kterou je možno přeměnit prostřednictvím bioplynových stanic na energii a hnojivo.

Bioplynové stanice jsou průmyslová zařízení, která v uzavřených nádržích – fermentorech, přeměňují biologické odpady na bioplyn a zbytkovou hmotu – fermentovaný kal. Proces probíhá díky anaerobním bakteriím, které složité organické látky postupně přeměňují na směs metanu a CO2. Získaný bioplyn je možné následně využívat obdobně jako zemní plyn. V praxi se bioplyn nejčastěji využívá v kogeneračních jednotkách. Gastroodpady jsou díky vysokému obsahu tuků ceněnou vstupní surovinou pro bioplynové stanice.

Biologický odpad z menz MU je svážen našimi řidiči na menzu Vinařskou, kde je uchován v nádobách na shromažďování kuchyňských odpadů v chladící místnosti k tomu určené. Jednou týdně je odvážen vysoutěženou společností Kaiser servis, spol. s.r.o., která ho taktéž převáží do firmy EFG Vyškov BPS, kde je přeměněn na bioplyn a organicko-minerální hnojivo.

Bez popisku

Profesionální nakládání s gastroodpady tedy nejenom omezuje vznik jinak nevyužitelných směsných odpadů, ale přispívá k úspoře primárních zdrojů. Využívání odpadů je z dlouhodobého hlediska levnější než jeho prosté odstraňování.

Dle analýzy projektu Skutečně zdravá škola se jen ve školních jídelnách ročně vyhodí 48 000 tun gastroodpadu. Třetinu tohoto odpadu tvoří odpad nevyhnutelný. Zbytek (cca 70 %) tvoří nesnědené zbytky jídla, nevydané jídlo a další kuchyňský odpad, jehož vzniku je možné předcházet.

Pořád ale platí pravidlo, že nejlepší odpad je ten, který nevznikne, a že jídlo je zkrátka ideální sníst. Proto se prosím nebojte požádat o menší porci, pokud tušíte, že celou porci nesníte. Jídlo si objednávejte a vyzvedávejte.

Množství odvezeného gastro odpadu CZ

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info